چرا پفک آتش می‌گیرد؟ + بررسی تاثیرات مصرف پفک

پفک، نامی آشنا و دوست‌داشتنی برای بسیاری از ایرانیان است. این اسنک محبوب که از ذرت بو داده و طعم‌دهنده‌های مختلف تهیه می‌شود، سال‌هاست که در سبد تنقلات خانواده‌های ایرانی جای دارد.

اگر چه شاید پفک فوایدی داشته باشد اما مضرات این خوراکی خوشمزه آنچنان زیاد است که باید هر چه سریعتر آن را از سبد غذاییمان حذف کنیم. همه ما برای یکبار هم که شده آتش گرفتن پفک را دیده‌ایم اما علت شعله ور شدن آن چیست؟

یک کاسه پر از پفک
پفک

آیا واقعا پفک آتش می‌گیرد؟ علت آن چیست؟

اگر پفک را آتش بزنید، می‌سوزد و دود بدبویی منتشر می‌کند. پنیر پفک از پروتئین و چربی تشکیل شده است و هنگامی که آن را بسوزانید، این مولکول‌ها تجزیه شده و انرژی آزاد می‌کنند و به همین دلیل است که پنیر می‌تواند سوخت خوبی برای آتش گرفتن باشد!

علاوه بر چربی و کربوهیدرات، دلیل دیگری که پفک به راحتی آتش می‌گیرد، فقدان آب و وجود هوای زیاد در بافت آن است.

بررسی تاثیرات مصرف پفک

مصرف نامناسب یا نامتعادل غذاها ممکن است منجر به مشکلات متعدد سلامتی به ویژه در نوجوانان شود که عوارض آن تا چندین سال باقی خواهد ماند. نوجوانی دوره‌ای منحصر به فرد در طول چرخه زندگی است و آگاهی نوجوانان از تغذیه مناسب در این دوران از ابتلا به بسیاری از بیماری‌های مرتبط با تغذیه در دوران بزرگسالی پیشگیری می‌کند.

پفک

فواید مصرف پفک

پفک منبعی غنی از نمک است. اگر چه نمک فواید فراوانی دارد ولی مصرف بیش از حد آن منجر به تشنگی و سیری کاذب در کودکان می‌گردد. لازم به ذکر است که پفک منبع منابع دیگری همچون کربوهیدرات‌ها، روغن‌های گیاهی، فسفر و پتاسیم نیز هست.

پفک توپی

عوارض مصرف پفک

اگر بخواهیم با شما رک باشیم، پفک در اصل محصولی از ذرت پفک کرده با طعم پنیری و ترد است که اساسا فاقد مواد تشکیل دهنده خاصی است و ارزش غذایی ندارد. حدود ۱۲ عدد پفک حاوی ۱۵۰ کالری و ۱۰ گرم چربی است، اما واقعا هیچ ارزش غذایی مثبتی ندارد. علاوه بر این، پفک بسیار فرآوری شده‌است و رنگ‌ها و طعم‌های مصنوعی به آن اضافه شده است.

اولین ماده موجود در چیتوس «خمیر ذرت غنی‌شده» است. “غنی‌شده” می ‌تواند به این معنی باشد که آرد ذرت حاوی سولفات آهن، نیاسین، ریبوفلاوین و اسید فولیک و غیره است. فروس سولفات برای درمان کم خونی و سایر کمبودهای آهن استفاده می شود، اما معمولا توسط پزشک تجویز می شود.

مالتودکسترین یکی دیگر از ترکیبات مشکوک پفک است. اگرچه مالتودکسترین لزومی ندارد که به عنوان قند برچسب گذاری شود، اما دارای شاخص گلیسمی دو برابر قند نیشکر تصفیه شده است و این بدان معناست که اگرچه پفک‌ها در هر وعده حاوی ۰ گرم قند هستند، اما توسط بدن به عنوان یک کربوهیدرات پیچیده تجزیه می‌شوند.

پفک‌ها همچنین حاوی رنگ مصنوعی نارنجی هستند که می تواند باعث بیش فعالی در کودکان و واکنش‌های آلرژیک در برخی از بزرگسالان شود. مطالعات حیوانی حتی نشان داده است که رنگ آمیزی با رنگ‌های مصنوعی باعث ایجاد تومورهای آدرنال در حیوانات می‌شود.

با وجود این، محتوای بالای چربی و سدیم هنوز هم نگران‌کننده‌ترین جنبه مصرف پفک است. در یک وعده، ۲۵۰ میلی گرم سدیم و ۱۰ گرم چربی وجود دارد. این حدود ۱۰ درصد سدیمی است که یک بزرگسال باید در روز مصرف کند و بیش از ۱۵ درصد کل چربی مورد نیاز بدن است. اگر یک بسته بزرگ (یا حتی یک مشت بزرگ) پفک را در نظر بگیرید، این مقادیر به شدت افزایش می یابد.

عوارض جانبی احتمالی کوتاه مدت

  • نفخ
  • حالت تهوع
  • سستی
  • بیش فعالی (به ویژه در کودکان)

عوارض جانبی احتمالی طولانی مدت

  • بیماری قلبی
  • چاقی
  • انواع مختلف سرطان
  • فشار خون بالا
یک کاسه پفک

چه میان وعده‌های سالمی را می‌توان به جای پفک مصرف کرد؟

آجیل

گردو، بادام، پسته و به طور کلی یک مشت از هر مدل آجیلی که دوست دارید را می‌توانید به جای پفک مصرف کنید. آجیل سرشار از چربی‌های سالم، فیبر و پروتئین و همچنین مواد معدنی مفید مانند منیزیم است. ترجیحا از آجیل برشته و نمکی پرهیز کنید چون سدیم بسیار بالایی دارند و در عوض با فلفل هندی یا دارچین، آجیل خود را طعم دار کنید.

تخم مرغ آب‌پز

وقتی برای رفع گرسنگی به یک میان وعده سریع نیاز دارید، ممکن است یک تخم مرغ آب‌پز بهترین انتخاب باشد. فقط یک عدد تخم مرغ آب‌پز ۶ گرم پروتئین دارد که به شما کمک می‌کند سیر شوید. تخم مرغ سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین D است که برای سلامت استخوان مفید است و همچنین حاوی لوتئین است که به محافظت از چشم شما کمک می‌کند. از آنجایی که تخم مرغ سرشار از کلسترول است، سعی کنید بیش از یک عدد در روز نخورید. اگر دیابت یا بیماری قلبی دارید، در هفته بیش از دو تا سه تخم مرغ مصرف نکنید.

دانه‌ها

اجازه ندهید اندازه کوچک آن‌ها شما را فریب دهد. دانه‌هایی مانند کدو تنبل و آفتابگردان سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ سالم، فیبر، آنتی اکسیدان‌ها و پروتئین هستند. اما مراقب باشید که دانه‌ها کالری بالایی دارند، بنابراین یک مشت کوچک کافی است و دانه‌های بدون نمک یا کم نمک را انتخاب کنید تا در مصرف سدیم زیاده روی نکرده‌باشید.

چیپس کلم پیچ

چیپس کلم پیچ سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و ترکیبات ضد سرطان است. کلم پیچ را بشویید و ساقه‌ها را بردارید. برگ‌ها را کوچک خرد کنید و با روغن زیتون و چاشنی‌های بدون نمک دلخواهتان مخلوط کنید. روی یک سینی پخت پهن کنید و در دمای ۲۰۰ درجه ساتی‌گراد به مدت ۱۰ دقیقه تا زمانی که ترد شود بپزید.

پفیلا

پفیلا یک میان وعده پر فیبر، کم سدیم و کم کالری است که می‌توانید آن را به راحتی در خانه درست کنید. از پودر کاری گرفته تا ترکیبی از زیره، پاپریکا و پودر فلفل قرمز را به عنوان چاشنی می‌توانید استفاده کنید.

سیب زمینی پخته

سیب زمینی تقریبا فاقد سدیم و در عین حال سرشار از ویتامین‌های B و C و پتاسیم است و همچنین منبع خوبی از فولات و آهن به شمار می‌رود.

چیپس کم نمک و چیپس سالسا

اگر ولع شما با موارد بالا رفع نمی‌شود و دلتان پفک می‌خواهد، از چیپس می‌توانید استفاده کنید! چیپس کم سدیم یا چیپس ترتیلا و حتی چوب شور را انتخاب کنید. فقط مطمئن شوید که سالسا پر از نمک یا شکر نباشد.

سخن پایانی

مانند بسیاری از غذاهای میان وعده، خطر واقعی این غذاها و تنقلات در زیاده روی نهفته است. غذاهای پرچرب و فرآوری شده مانند پفک سبک زندگی نه چندان سالم را ترویج می‌کنند و گنجاندن آنها در رژیم غذایی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، فشار خون بالا، کلسترول بالا و برخی سرطان‌ها را افزایش می‌دهد و بهتر است در کنار کاهش مصرف پفک، از جایگزین‌های سالم و حتی به مراتب خوشمزه‌تر پفک استفاده کنید.

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما و کاربران محترم سایت بهفید به اشتراک بگذارید.

بازبینی شده توسط آیه محمدی

1 نظر

  • Avatar photo

    پفک مضر

    (۵)

    فکر کن تنقلاتی مضرتر از پفک نداریم

دیدگاهی بنویسید

Sending